Artister


Glesbygd’n

Glesbygd’n är det norrländska reggaebandet som åker land och rike runt i den där minibussen som var precis så full som en minibuss bara kan bli om man är ett niomannaband. Glesbygd’n blandar rotad reggae med melodier och texter om utanförskap, strävan och miljöpanik. Arvid Andersson sjunger på en egen tolkning av den utdöende bondskan du finner i arvidsjaurdialekten, talad av människor med vana av ständig motvind i det norrbottniska inlandet. Med ny lyft i lungorna startar Glesbygd’n nu andra vågen av norrländsk vemodsreggae. Influerade av jazz, soul, dub och folkmusik skapar de tidlöshet och musik som inte bara säger att den är unik utan faktiskt är det. Med låtarna har Glesbygd’n fått så gott som varje reggaefestival i hela Sverige att dansa sig svettiga till låtar om uranprospektering, välfärd och orättvisa.

Myspace www.glesbygdn.se

Sousou och Maher Cissoko

Med passionerat sväng, hypnotiska rytmer, trollbindande sång och svenska inslag ger deoss en personlig tolkning av den västafrikanska musikskatten. Han kommer från en traditionell griotsläkt i södra Senegal och hon från en musikersläkt i Skåne.

Maher och Sousou Cissoko är en unik duo som tillsammans för vidare den afrikanska musiktraditionen med rytmisk energi och intim sång. Det är med det afrikanska stränginstrumentet kora i fokus som de för fram både nyskriven och traditionell musik som ger en magisk upplevelse. År 2010 fick de utmärkelsen ”Årets nykomling” under Svenska folk- och världsmusikgalan med nomineringen: ”Deras liveframträdanden präglas av värme, virtoust koraspel, dansanta rytmer, vacker sång och stark utstrålning”. Tidigare har de framträtt i Veckans konsert i SVT2 och under Stockholms Kulturfestival.

Kraa

Kraa är den sjujädrigt svängiga sextetten från norr som i sex år turnérat sig genom mången festivaler, gator, klubbar, galor och tågstationer runt om i Sverige. De sex olika medlemmarna i Kraa sätter tillsammans ihop en jävulskt gränslös musik. Det är norrländska pansarfioler i glamdiscoglitter, synthar som låter som en avgassolkig snödriva i Sunset Beach, kluster som får mormor att grina. Det är regelnonchalans, intrycksexplotioner och en inbroderad strävan efter att minnestatuera sina lyssnare. Att vara en genre trogen känns väldigt förra året, så därför skiter Kraa i det och spelar istället det de gillar, det dei tycker svänger och det som får en publik att skrika sig euforsikt lyckliga. Efter en just avslutad svettig Norrlandsturné, och med en kommande USA-turné till hösten, kommer de till Österlen och Backa för att lira!

Spotify www.kraa.se

Tzeitel

Tzeitel är musiktrion som bjuder på fartfyllda, glödande improvisationer och skira små melodier. Musiken berättar om glädje och sorg, om hopp och förtvivlan… och om kärleken. Tzeitel framför både instrumentalmusik och vackra smäktande sånger. Gruppen blandar traditonell klezmer med eget nyskrivet material. Tzeitel spelar mest instrumentalmusik (fiol, kontrabas, dragspel) men en och annan sång letar sig in bland melodierna.

Myspace

Behrang Miri

En resa genom det nya Sverige med en dos av falafel och pyttipanna. En resa som får alla att tänka till och gå loss till dans och rörelse, så väljer han att kalla det själv. Med sitt dansanta sound och sin rap fyller musikern och mångsysslaren Behrang Miri en unik plats på den svenska musikscenen. Hans musik är fylld av glädje och värme och bygger på en fusion av urbana rytmer och melodier från Medelhavet, Nordafrika och Mellanöstern.

Behrang Miri och hans band levererar en energisk scenupplevelse utöver det vanliga. Med en fantastisk förmåga att fånga sin publik rycks alla med, oavsett ålder och musiksmak. Så håll utkik efter Behrang Miris nästa spelning och hans kommande skiva.

Myspace www.behrangmiri.com

Tomás Lynch och Tina Quartey (inställt)

I slutet av 80-talet var slagverkaren Tina Quartey (Johansson på den tiden) på turné i Storbritannien med gruppen Filarfolket. På en festival i Wales mötte hon den irländske musikern Tomás Lynch. Det resulterade i intensiva jamsessions och många roliga samtal. Några år senare hörde Tomás av sig och undrade om hon ville spela på några spår på hans platta. Inspelningarna i den lilla byn Dryfield i Yorkshire resulterade så småningom i albumet »The Crux of the Catalogue«. Efter att ha återupptagit lyssnandet på »the Crux« i modern tid bestämde sig Tina för att leta rätt på Tomás igen, honhittade honom i Scotland. Nu spelar de tillsammans för första gången sedan 1992 – och faktiskt för första gången live på scen någonsin.

Medan Tina Quartey är en känd Backafestivalprofil är Tomás Lynch ny för publiken. Tomás är en alldeles egen röst inom den irländska folkmusiken. Han är född och uppvuxen i Dublin men bor sedan många år i Scotland, utanför Glasgow. Han är ständigt på väg i sitt konstnärskap, öppen för möten och nya influenser. Poesi och litteratur är livsviktigt för honom, vilket ger avtryck i hans sångtolkningar. Förutom hans många solokonserter har man kunnat höra honom i gruppen Afterhours och på en mängd skivinspelningar med bland andra the Oyster band, Alias Ron Kavana Band, Ron Kavana och Rory McCloud.

Fyra starka personligheter, mod, ärlighet, energi och nära tilltal när Navarra tar sats och ger folkmusiken en uppiggande vitamininjektion.

Bandet har redan hunnit göra sig ett namn inom svensk folk-och världsmusik tack vare sina hyllade liveframträdanden på festivalscener landet runt.

Navarra är svensk folkmusik med skoningslöst sväng som gör det svårt att sitta still! Men också sköra visor som borrar sig rakt in i hjärtat.

Myspace

Tarabband

Tarraband är den malmöbaserade gruppen under ledning av den karismatiska sångerskan och sazsspelerskan Nadin Al khalidi. Nadin har sitt ursprung i Baghdad och Kairo. Hon backas upp av fem malmömusiker som även återfinns i banden AllaFagra, World Mix Orchestra och Östblocket. Tarab är ett uttryck för en fördjupad och passionerad kontakt som i lyckliga och eftersträvansvärda stunder uppstår mellan musiker/sångare och publik. Tarab är musik i sin djupaste betydelse, som en kommunikativ akt av mänskliga känslor. Tarabband plockar ut guldkornen ur den arabiska musikskatten. Vi får höra en repertoar av traditonell arabisk musik som kompletteras med gruppens egna kompositioner. Tarabbands musik blir inte fulländad förrän gruppen möter publiken och en gemensam energi uppstår.

Myspace

Pombo

Foto: Linn Heidi

Pombo är en fri fågel som vägrar att infinna sig i de sargade genre-hagarna. Varje låt är en berättelse doppad i ett badkar med bubblande lek och improvisation.  Pombo startades från början som ett gatumusikband men idag tre år senare har bandet spelat på flera av Nordens stora scener och berör med sin egna musik. Det är ett band i ständig utveckling som alltid omfamnar sin publik i en stor färgsprakande kram. En bejublad kvintett som fyller ditt inre med skira och skeva klanger. Pombo ger alltid allt!

www.pombo.se

Grovdoppa

Grovdoppa - en kärleksförklaring till Allan Edwall med Torsten och Gus Loxbo, far och son. På en turné 1985 köpte Torsten ett kassettband i en reakorg på en bensinmack,Grovdoppa, av Allan Edwall. Allan blev genast en trogen följeslagare på familjens alla resor. Bilarna  byttes ut med åren men inte Grovdoppa-bandet! Med sin underbart respektlösa röst sjöng Allan: “Jag haver slösat bort mitt enda liv på snus och knulla och travet”, och barnen hoppade av lycka i baksätet. Nu 25 år senare ger Gus och Torsten en konsert tillägnad familjens ikon, Allan Edwall.

Ali Sabah och bröderna Svensson

Ett musikaliskt möte mellan bröderna Dan och Per Svensson från Blekinge och Ali Sabah från Babylon. Ali Sabah har studerat Oud vid musikhögskolan i Bagdad, där han skaffat sig en gedigen och genomarbetad spelteknik som verkligen skapar en autentisk upplevelse. Han bor numera i Malmö där han arbetar som frisör och med hjälp av en kniv gör spektakulära hårkreationer, en kreativ ådra som inte minst får utlopp i oudspelet. Ali kan vara för den svenska publiken relativt oupptäckt, men är sannerligen en diamant som glimmar mitt ibland oss.

Bröderna Dan och Per Svensson är båda frilansande musiker som arbetar i många olika konstellationer inom många olika genrer. I denna konstellation av oud, slagverk, gitarr och akustisk bas möts de tre musikernas världar i en öppen, tillåtande samklang.

Maria Anderberg

Maria Anderberg är tjejen från Norra Björstorp som tål att jämföras med vilken sångerska som helst i vilket land som helst i facken R&B, country, soul och rock, skrev Bengt Eriksson i HiFi Musik och YA. Andra recensenter har hyllat henne som “den där fantastiska sångerskan som ytterst få kan matcha”, “en röst i högsta världsklass”. Folkrocklegenden Donovan har sagt om Maria: “Gram Parson would know the places where Maria wrote these songs, in the darkest moments of lost loves and the highest ecstacy of hope and joy.”

På Backafestivalen spelar Maria Anderberg  tillsammans med fiol- och cajonspelande Sofia Sandberg.

Myspace

SkåneFolk Youth Ensemble

SkåneFolk Youth Ensemble är ett unikt projekt i vilket 20 folkmusik- och folkdansintresserade ungdomar från hela Skåne får kommunala sommarjobb med att sätta samman en musik- och dansföreställning baserad på skånsk folkmusik och dans. Projektet genomfördes för första gången med stor succé 2010, och återkommer nu med en ny turné 2011. Föreställningen, som vill ge modern och uppdaterad bild av skånsk folkkultur, kommer att handla om storspelmannen Lorens Brolin från Abbekås, som var av resandesläkt, och hans liv och musik. Mer info, videoklipp från förra årets föreställning m m finns på www.skfye.se. Ledare för projektet är Pär Moberg (musik), Pia Qvarnström (dans), och Laif Carr (producent).

Maiastra

gräver ur den svenska folktraditionen, och blandar in den i sina egna låtar, i ett försök att göra verkligt modern folkmusik. Vallåtar möter poplåtar, Krunegård möter Lapp-Nils.

Myspace

Arvet

Det här är ett sångarkollektiv som älskar att med rösten få dig dansande. Arvet trallar och sjunger till dans och bjuder på sväng, glädje och lyhördhet. Kom och dansa!

Myspace

Martha talk to me

Ett Malmö-baserat band vars medlemmar härstammar från Sveriges alla hörn. Med en sättning på gitarr, fiol, kontrabas, slagverk, blås och stämband kan deras musik beskrivas som akustisk pop, med influenser av bossa, balkan, indie, folk och världsmusik. Att alla i bandet bidrar med sina olika röster, låtar och musikaliska influenser skapar en spännande mix av såväl sväng och ös som stillsamt vemod.

Myspace

Adeln

Bandet består av hälften jazzmusiker, hälften folkmusiker och musiken blir därefter; hallingar från djupaste värmland möter tunga grooves och improvisation. Utan hänsyn till några regler har medlemmarna funnit en egen väg mellan de båda genrerna, med avstickare till såväl pop som frijazz och något som skulle kunna liknas vid balkansväng. Välkomna till en musikalisk bankett där blå toner och tretakt står på menyn!

Myspace

 

Ulvsand, Gisen & Tullberg

De tre musikerna skapar en väv av melodier
och harmonier vilket leder publiken genom den svenska folkmusiken, traditionell som nyskriven.
I gruppen möts traversflöjt och klarinett, två blåsinstrument med en frodig bakgrund i den svenska folkmusiken men som aldrig tidigare sammanstrålat i en konstellation. Detta unika, blåsbaserade sound blandas med det rytmiska, melodibaserade bouzoukispelet.

Trean Slängpolska

Gytter

Djupt inne i skogen i västra Dalarna fann de varandra och snart växte ett kraftfullt och impulsivt spel fram. Med tre fioler och en bozuki blandar de hejvilt flödande melodispel och kärvt danssväng i en lekfull intensitet . I det täta och skoningslösa samspelet hörs ett lustfyllt driv som utmanar dig till dans.

Lucas Scheffold & Helle Andersen

Folkton i Öppen Stämning. Ett möte mellan gitarr och elbas, fjärran från de traditonella ramarna. Lucas & Helle har spelat många år tillsammans, bland annat i den dansk-svenska folkmusikgruppen Fylgja. Här uppträder de på tu man hand med den ganska otraditionella sättningen gitarr och elbas. Fokus ligger på svenskt låtspel. Men också med inspiration av en del irländskt, lite gitarrblues och kanske en och annan visa.

Lucas Scheffold har sin bakgrund som sing and songwhriter och inte minst som upprorisk gitarrist innom den nordiska folkmusiken. Helle Andersen är basist men har sin bakgrund i den västafrikanska dansen.

www.lucasscheffold.se

Farmors

bjuder in till gött häng, thétakt och kaffesväng. Unga förvaltare av gamla, feta låtar.

Hold Your Horses

Hold Your Horses är ett sexmannaband från Malmö som med inspiration från traditionell country och bluegrass skapar sitt eget uttryck; vad en del kallar newgrass. En brokig skara drängar och pigor med bakgrund inom så vitt skilda musikaliska stilar som till exempel: hårdrock, punk, klassiskt, surf, balkan och storbandsjazz blandar ihop en cocktail med sångerskan och låtskriverskan Martina Johnssons låtar som huvudingrediens. Resultatet: En longdrink för folk med smak för vän stämsång, banjo och felamelodier, ståbassväng och ett medryckande ös som får det att rycka i dansbenen på de flesta. Det svänger ladugårdsdörrar och luktar häst!

Myspace www.holdyourhorses.nu

John Hansson

En leende poet i spelrummet mellan liv och död. Med låtar som “Ett lekande barn”, “Gatans Gangsterkung” och “Kärleken” söker John förhållningssätt till vad det innebär att vara människa.

www.johnhansson.com

emiL dahL

Foto: Anna Marín Shram

emiL är en jonglör med inriktning på käglor och jobbar med förhållanderna mellan dans, jonglering och musik. Det låter kanske komplicerat, men det är det inte. emiL har, sedan han började jonglera när han var 7 år, tänjt gränserna och för fjärde året i rad kommer han med stor glädje till Backfestivalen. Utan kompromisser, specialgjord för Backafestivalen, tillsammans med publiken, skapas en ny show som kallas “0-100 år på filtar”.

www.emildahl.com

Karavans jongleringsgrupp

Karavan kommer visa en föreställning med passning i rörelse. Gruppen består av de fyra jonglörerna Marie Olsson, Per-Henrik Fredrikson, Rasmus Åkerlund och Kajsa Sundbeck  som tränar tillsammans på Karavan i Malmö, ett scenrum för cirkus och musik.

www.karavanmalmo.se

Carolina & Marias parakrobatik

Du kanske har sätt dem ballansera på varandra på Möllevångsfestivalen, Göteborgsvarvet eller Lundakarnevalen? Med sin akrobatik, sina léenden och sprall i kostymen, kommer duon till Backafestivalen för att framföra sitt fartfyllda nummer av parakrobatik på backatorget. Håll i hatten då cirkustjejerna intar med sina konster!

Moustad

Musiken som låter som den musik Truffaut hade gjort om han levt. Om han hade gjort musik. Om han hade bott i skogen och gjort musik. Om han hade bott i en stuga i skogen och gjort musik. Som en tavla. Om han hade bott i en liten stuga i skogen, man skymtar hans rygg i fönstret, med en sjö i bakgrunden och en sol på väg ner och i vänstra hörnet rätt långt borta en björn som sitter. Om han hade gjort musik. Och om nån hade hört det.

www.soundcloud.com/moustad

Comments are closed.