Om du undrar var…
Backafestivalen äger rum på en vacker slätt precis vid havet i nära anslutning till Tjörnedalagården utanför Baskemölla. Baskemölla ligger ca 10 minuter från Simrishamn. Få en närmare uppfattning genom att titta på kartan.
Kan man stanna över natten?
Festivalen organiserar campingmöjligheter som är gratis att bo på för alla festivalens besökare. Campingen ligger 150m norr om stora scenen och delas upp i två områden: en ösigare del för er som vill utnyttja festivalens alla timmar till max, och en lugnare för er som känner att ni/barnen/föräldrarna behöver några extra timmars sömn och chansen till en god sovmorgon. Här finns ett reserverat område för matlagning, förberett med brandsläckare, vindskydd och sophantering. Toaletter finns det naturligtvis tillgång till och ligger på nån enstaka minuts promenadväg.
… annat boende
För den mer bekväma finns det många möjligheter. Sök efter boende på Allt om Österlen.
Hur tar man sig dit?
Backafestivalen har en tydlig miljöinriktning och uppmuntrar självklart alla sina besökare att ta sig dit på miljövänligt vis. Cykla och gå är idealt men bor du för långt borta kanske du måste söka andra alternativ. Backafestivalen slår gärna ett slag för samkörning och har därför lagt till ett kommentarfält på denna sidan där man kan annonsera om man t.ex. har plats i sin bil eller lägga ut en förfrågan om någon passerar hemorten på väg till festivalen. På så vis hoppas vi att fler skall hitta möjlighet att samåka.
Ta gärna bussen eller tåget, så slipper du köra! Sök på Skånetrafikens hemsida — närmaste hållplats heter Baskemölla, Mexikovägen (därifrån är det gångavstånd).
Historian bakom festivalen
Backafestivalens historia började för sex år sedan, tanken var att skapa en mötesplats med de tre grundpelarna Musik, Mat och Miljö. Festivalen arrangeras av den ideella föreningen Rörums BackaFestival Kulturförening som består av allt från tonåringar till pensionärer. Genom åren har hundatlas artister fått chansen att uppträda i de natursköna landskap där vi valt att lägga festivalen. Tusentals besökare har fått ta del av den unika stämning som alltid infinner sig på festivalerna, barn som leker, unga som dansar och vuxna som njuter av musiken.
Östblocket, Hoven Droven, Sirqus Alfon, Sofia Karlsson, Detektivbyrån, Hazelius-Hedin, Kultiration, Emil Jensen, Music is the Weapon, Skilla, Faela, Nordic, Alla Fagra, Tummel, Ellika och Solo, Eitre, Väsen, Klezmofobia, Mats Eden, Tina Quartey, Knut Hamre, SKAIDI, Gotte, Mats Berglund trio, Habbadam, Gunnar Källström och Fridens Liljer, World Mix Orchestra, Celso Paco & Dynamo de Luxe, Bert Deivert & Janne Zander, Sousou & Maher, Gaby & the Guns, Clockwise, Bordun, New tango orquesta, Väärt, Petter Berndalen, Olof Misgeld, Esbjörn Hazelius band…
…är bara några av de artister som uppträtt på festivalen!
Festivalens olika scener
Backascenen, Caféscenen, Berättartältet och Danstältet är festivalens fyra scener. Berättartältet har utvecklats till en mötesplats för berättare med olika bakgrund och stil, traditionellt sagoberättande blandas med ung estradpoesi. Här hittar du också några av våra barnföreställningar.
På dansbanan hittar du festivalens egna folkdansklubb. Här kan du gå på dansinjektion i svensk folkdans – en snabb injektion av praktisk danskunskap. Det kommer också göras djupdykningar i polska och slängpolska, afro- och orientalisk dans. Läs mer under kurser. Efter midnatt är det fritt fram att skriva upp sig på en akustisk spellista. Har du varit på spelmansstämma? Då vet du hur det funkar, om inte är det bara att dyka upp och undersöka saken. Välkomna att dansa och jamma natten lång!
VILL DU VETA MER?
Kika in under Arkiv eller ta en titt på tidigare års hemsidor.