Ale Möller Trio

Ale-trio-foto-PA Sandberg-grupp-1

Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder.
Sveriges bästa och mesta multimusikant Ale Möller möter Mats Öberg, pianisten och keyboardspelaren, som kan och spelar vad som faller honom in.
Trion fullbordas med Olle Linder ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie. Ale & Olle spelar annars årligen ihop i Jul i Folkton men har nu tillsammans med Mats Öberg alltså bildat ett nytt band som såg dagens ljus under några sporadiska sommarspelningar 2012. Detta gav mersmak och sedan dess har bandet turnerat flitigt.

     Hemsida

Anna Fält

Anna Fält2

 

 Anna Fält är finsk sångerska, folkmusiker och sångpedagog som flyttade till Malmö sedan 1,5 år tillbaka. Hon jobbar med solo projekt, olika tvärskonstnärliga föreställningar, finsk tango och egenkomponerad material runt Sverige och utomlands.

 MER INFORMATION: http://annafalt.wordpress.com/

 foto: Jens Nordström

Äpplet i Lomman och
Pyk och Pack

 Festivalens två gamla husband, där många i de båda banden varit med och grundat Backafestivalen, gör nu en spelning tillsammans och heter i år;

Backabandet


Cleo och Kristin Amparo och Broke 'n Tipsy

 

Cleo Kristin Broken Tipsy

Cleo & Kristin Amparo är en unik duo inom svensk hiphop och soul, som fått hela Sverige att gunga med sin fantastiska karisma och liveshow. Med rötterna i Nordafrika, Colombia, svensk jazz och norrländsk hiphop trampar dessa kvinnor helt ny mark med sin musik. Cleos magiska energi när hon spottar verser rimmar perfekt med Kristin Amparos djupa och gränslösa soulröst. Just denna röst har gjort henne känd i hela musiksverige som ”det närmaste Sverige kommit Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person” vilket DN Kultur kallade henne med betyget 5 av 5. 

Cleo, Kristin Amparo & Broke 'n Tipsy har slagit ned som en bomb på den svenska musikscenen i år. Den 25 januari släppte de sin gemensamma EP “Vem E Han” och har sedan dess snurrat i radio & TV, hamnat på Itunes topplistor och kammat hem priser på Kingsizegalan och Manifestgalan för sina olika projekt.

Live är denna trio helt enastående! Tillsammans skapar de en dynamik som leder åhöraren genom sprakande energi och gripande melankoli. Brutalt ärliga texter om pappor och fördomar, blandas med humor och glimten i ögat – både musikaliskt och i mellansnacken.

Broke ’n Tipsy levererar ett elektroniskt och samtidigt urbant ljudlandskap med sitt artilleri av analoga synthar, lysande drum-pads och controllers. Deras sätt att framföra produktionerna live liknar ett elektroniskt tvåmanna-band a la Slagsmålsklubben. På det landar Cleos intensiva scen- närvaro och Kristin Amparos storslagna pipa. Cleos magiska energi när hon spottar verser rimmar perfekt med Kristin Amparos djupa och gränslösa soulröst, Kontrasterna och kombinationen utgör en fantastisk show!

Cleo har tidigare samarbetat med Looptroop Rockers i låten “Hårt mot hårt” och med Syster sol i den starka “FATTA”-låten i FATTA-kampanjen mot sexuellt våld som dominerat medierna under 2013. Hon driver även kollektivet Femtastic som kämpar för att skapa scen och utrymme för kvinnor inom den urbana musiken.

Kristin Amparo är rösten bakom världshiten “Dance Our Tears Away” med John De Sohn och har synts i samarbeten med artister som Oskar Linnros, Daniel Adams Ray och Mohammed Ali. Hon har även blivit omnämnd som ”det närmaste Sverige kommit Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person” av DN Kultur med betyget 5 av 5.

Denna akt höjer ribban för den svenska hiphop-scenen och bjuder sin publik på en riktig upplevelse. Missa inte tillfället att se dem om du får chansen!

Röster om skivan:

Här hörs resultatet av vad som händer när en av Sveriges bästa rappare, en av Sveriges bästa sångerskor och två av Sveriges bästa producenter slagit sina kloka huvuden ihop” – Kingsize Magazine, 5 av 5.

“Förolämpande bra” – GAFFA, 5 av 6.

Det är utan tvekan ett av 2014 års bästa skivsläpp, och kommer bara att kunna toppas av en fullängdare. Hade ”Vem E Han” släppts 2013 hade Abidaz haft hård konkurrens på årsbästalistorna.” – Rockfoto, 10 av 10. 

Spotify-1.pngYoutube  Webblänk

Crawdaddy Stompers


Crawdaddy

Crawdaddy Stompers har kärat ner sig i Old-Time, stämsångstät och dansant strängmusik från bergen i sydöstra USA. Sångerna handlar om ond, bråd död, brustna hjärtan, tåg, skurkar och höns. Danslåtarna med melodier från Brittiska öarna och Afro-Amerikanskt sväng är oemotståndliga.

 

 

Django

Django webb

I den här föreställningen möter vi Django, Django Reinhardt, den berömde gitarristen från det tidiga 1900-talets Frankrike. Vi får höra när han improviserar och hittar på nya låtar. Vi får lyssna på hur musiken låter när han är ledsen och hur han spelar när han vill bli glad. Det är skönt att ryckas med i melodier som är snabba och hetsiga eller intensiva och vemodstyngda. Vi får följa med Django när han far med sin häst och vagn från by till by. Bråttom har han och en dag kör han så fort att vagnen börjar brinna! Det berättas om hur Djangos rival, Robin Snoland, skriver låtar till Djangos flickvän Sephora. Men Django tar upp utmaningen och skriver en bedårande vals till Sephora, så att han kan få dansa med henne och de kan leva lyckliga i alla sina dagar.

Trio-orkestern SwingBazz bjuder in publiken till en resa med musik från Frankrike

som kallas för "Swing Manouche" eller "Gypsy Jazz" – musiken som skapades av
Django Reinhardt i början av 1900-talet. Django med rötter i den romska kulturen
tog intryck av tidens populära dansmusik och blandade med de tidiga jazzinfluenserna.

Medverkande: Jacob Kolkur (gitarr), Andreas Ugorskij (gitarr) och Jesper Lund Jakobsen (balalajkakontrabas).

Regi: Johan Westermark.

 

 

Emil Dahl

 Emil Dahl"Stund" är ett stycke med modern jonglering och där formen är i fokus. Med ringar målas bilder i ett lugn och jongleringen kan refereras till som fysisk poesi. Efter tre år på Dans och Cirkushögskolan, bjuder nu Emil Dahl på en soloföreställning för alla åldrar att spendera en lugn stund med. Välkomna!

Längd: 20 minuter.
Foto av Einar Kling Odencrants

Emil Jensen

Emil Jensen. FotoPeter

Ordmagikern och artisten Emil Jensen var i höst tillbaka med en ny skiva, ny föreställning och en ny turné genom hela Sverige.

Emil har släppt fyra hyllade album, två kultförklarade ljudböcker och långfilmsdebuterat i Jan Troells oscarsbidrag Maria Larssons Eviga Ögonblick. Han hörs i sitt egna program "Mellansnack" i Sveriges Radio. 
I sina föreställningar blandar Emil sin musik med lyrik och komik till en helt egen genre och han har turnerat med sina konserter och föreställningar i hela norra Europa. Allt från Dramaten till Peace & Love-festivalen. Han kastar sig mellan allvar och humor, tal och musik, personligt och globalt och visar att det egentligen är samma sak. 

2007 gjorde Emil hela sin sommarturné per cykel - 300 mil med gitarren på ryggen - som en personlig manifestation för hållbar utveckling. 

Genom åren har han samarbetat med olika artister som Ane Brun, Familjen, First Aid Kit och Nour El-Refai och fått mängder av priser, som tex Hoola Bandoola-priset. Emil har blivit Europamästare i poetry slam och 2011 tilldelades han Gustaf Frödings lyrikpris med följande motivering: 

"Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk . Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid"

Foto: Peter Westrup 

 FacebookYoutube  Webbsida

Gothenburg Gadjos

GADJOS 640X480

Gothenburg Gadjos är Skandinaviens hetaste Balkanbeat-band. Gruppens respekt gentemot traditionen, blandat med en otrolig musikalisk skicklighet och nyskapande, formar Gothenburg Gadjos hypnotiska sound.

Gothenburg Gadjos tar med sig starka influenser från sydöstra Balkan, kryddar tongångarna med jazz och tar oss på en musikalisk resa i första klass.

Istanbul-Berlin-Göteborg. Ska du med?

Ruhi Erdogan - Trumpet
Otis Sandsjö - Saxofon
Jonatan Ahlbom - Tuba
Per Brehmer - Trummor
Ferhat Deniz Fors - Slagverk



Youtube

Hazelius Hedin

Hazelius Hedin

Esbjörn Hazelius och Johan Hedin är två av Sveriges mest etablerade folkmusiker. Hazelius Hedin är en otroligt komplett och färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör.

Både Esbjörn och Johan växte upp i södra Sverige, men de söker över hela Sverige för sin repertoar som omfattar allt från medeltida ballader, sjömanssånger, kärleksballader och instrumentala danslåtar. De arrangerar musiken försiktigt, ofta inspirerade av den irländska traditionen, och de söker ständigt nya instrumentella harmonier. 

Nu pågår för fullt inspelningen av duon Hazelius-Hedin´s andra album. Deras första album tillsammans ”Om du ville människa heta” släpptes 2011 och mottog enormt fin respons från såväl kritiker som publik, och duon mottog även Folk-och världsmusikgalans pris för ”Årets Grupp”. Nu är det alltså äntligen en uppföljare på gång, och Albumet planeras att släppas under tidig höst 2014.

De senaste åren har de skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna. Förutom flertalet spelningar i Norge, Finland, och Sverige och ett gästspel på Wien konserthus har de också utsetts till Årets grupp på Folk- och Världsmusikgalan 2012, spelat på Polarpriset 2012 där de hyllade Paul Simon och Yo-yo Ma med Paul Simons låt "April Come She Wil"l. De bjöds också in av Tomas Ledin att spela med honom på "Allsångsscenen är din Tomas Ledin" på Skansen. De gjorde ett specialarrangemang av Blå blå känslor som de vävde ihop med Hedins Backapolskan. Just Norge har kommit att bli som en andra hemmaplan för Hazelius Hedin. Duon har dels turnerat med den inhemska duon Djønne&Børsheim, dels har de spelat på både Folkelarm och på festivaler som Den norske folkemusikkveka i Ål, Førdefestivalen, Haukeliseterfestivalen, Kalottspelen, Festspillene i NordNorge och Telemarkfestivalen.

Esbjörn Hazelius – sång, cittern, oktavmandolin och gitarr.
Multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius har medverkat i Jul i Folkton, spelat i band som Quilty och Eitre och var musikalisk motor bakom bl.a. Sofia Karlsson i flera år. 2009 släppte han äntligen sitt soloalbum och 2010 var Esbjörn nominerad för Grammis, Manifestpriset och kammande hem pris för Bästa Utgåva på Folk & Världsmusikgalan.

Johan Hedin – nyckelharpa, oktavnyckelharpa, oktavmandolin och sång.
Johan Hedin är en välkänd nyckelharpspelare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han spelar också med konsertorganisten Gunnar Idenstam och världsmusikgruppen Bazar Blå och har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson m.fl.

FacebookSpotifyTwitterYoutube    Webblänk

 

Hey Elbow

hey elbow Intervju med Hey Elbow från rockfoto.nu 


Kan ni nämna några influenser? 
– När vi pratar om vilken riktning vi vill gå soundmässigt så jämför vi oss aldrig med något annat band eller artist. Men det är omöjligt att undgå att det vi lyssnat mycket på och inspirerats av speglas i musiken vi själva gör...

Ni har en lite udda sättning och instrumentering, berätta mer om den.
– Vi utgick från början från vår grund som är trummor, flygelhorn och sång. Sedan lekte vi med olika ljud och hittade därefter fler instrument som vi ville använda oss av. Till exempel så använder vi oss av mycket effektpedaler och loopar. Vi gillar tanken av att kunna skapa en stor ljudbild trots att vi bara är tre.


Drömställen att spela på?
– Vi är svaga för alternativa ställen och ser en stor tjusning i att stötta och vara del av evenemang där alla inblandade brinner för det de gör. Vi har större längtan efter att spela på ställen med schysst anda, dit folk går för att de är intresserade av att lyssna till livemusik, än att spela på ställen bara för att de är stora eller kända.

Hur ser era mål ut för 2014?
– I januari ska vi börja spela in en skiva. Att bli färdiga med den, repa och spela live så mycket som möjligt är våra mål för nästa år.

 

Jonas Södergren - Om konsten att underhålla

Backafestivalen i stolt samarrangemang med Simrishamns Riksteaterförening

3 munspel-press


Med hjälp av komik, clowneri och magi berättar Jonas Södergren om konsten att underhålla, om hur man trollbinder sin publik.
Under dryga 60 min ger han sig i kast med dessa stora frågor som gäckat antikens Greker såväl som vår samtid.
Varför älskar vi den lilla människan som mot alla odds tillslut får till det?
Charlie Chaplin ska ha sagt, att det roliga är inte att se någon ramla på ett bananskal. Utan att se honom kliva över det och sedan ramla ner i en gatubrunn.
Är det teater, är det en föreläsning eller är det varieté? Det enda enkla svaret på den frågan är, Ja det är det!
Regi: Lars Bethke
Längd: ca 50 min

 

Om Jonas:
Studerat vid den internationella teater och clownskolan "Ecole Philippe Gaulier" i London 1999-2001. Professionellt verksam sedan 2003. Spelat på teatrar runtom i landet samt i Danmark, England, Skottland, Frankrike, Spanien, Vitryssland och Palestina, med egna föreställningar. Jobbat som sjukhusclown för Glädjeverkstan och Clownjouren. Arbetsgivare: Cirkus Cirkör, Stockholms stad, Clownjouren, Festival les boreales i Frankrike mfl. Startade Cirkusgruppen Idiot Savant. Grundare och lärare i teater och clown på Clownskolan i Stockholm. Undervisat i clown och teater för bl.a: Helsingborgs stadsteaters ensemble, Scenkonst Dalarna, Consertvatoire de Caen och Theatre d'herouville i Frankrike, Folkkulturcentrum mfl.

     Webblänk

Jordbandet

Jordbandet

Med önskan om ett fritt liv fyllt av arbete och kärlek flyttade några kompisar ut på skånska landsbygden. Där startade de det numera kultförklarade Jordbandet som turnerade Sverige runt på 70- och 80-talen. Nu firar de sina 40 år som band med en samlingsskiva.

Jordbandet har sina rötter vid elden på backen på Moder Jord kollektivet i Skåne under tidiga sjuttiotalet, Bandets sammansättnig har växlat genom åren. Jordbandets absolut omisskännliga stil med mycket spelglädje och energi .  Någon har sagt att jordbandet var det första gröna progg bandet, fast vi spelar nog en blandning av all slags musik, texterna har ofta en förankring i de erfarenheter vi gjort i livet, medmänsklighet , livskvalitet, att inte bara svälja och att hitta lösningar på det som finns omkring  oss  och mycket kärlek och glädje. Jordbandet har under åren  framträtt på många både stora och små scener i norden.

 

 Facebook  

 

Marhaba Hej

En musikalisk berättelse om vänskap

Marhabahej webb Magnus Malmberg

När Gabbe en dag får en ny granne, Nadin, blir det inte riktigt som han tänkt sig. Nadin är helt annorlunda än han själv; pratar högt på ett främmande språk och vill trumma och ha fest när det är läggdags i huset. Kan man vara vänner även om man är olika? Är det möjligt att vara lika fast man ser olika ut? Hur gör man för att vara vänner och trivas tillsammans men samtidigt ha respekt för att alla är olika?

Med sång, saz, gitarr, daf och oud, med musik från Mellanöstern och Sverige, berättas historien om en spirande vänskap mellan två mycket olika personer.

Efterföljande samtal och workshop med eleverna handlar om att komma från en annan kultur till ett helt nytt land. Vad skiljer, vad är likt? Mellanöstern presenteras genom instrumenten daf från Iran, saz från Turkiet och oud från Irak. Alla får tillsammans göra en ramsa som blir en sång som blir en lek, med ord som finns både på arabiska och svenska, men kan ha olika betydelse.

Medverkande: Nadin Al-khalidi och Gabriel Hermansson.

Se filmklipp här: 
Youtube

 

Mats Edén och Tina Quartey

Mats Edén  Tina Quartey  Mats Edén & Tina Quartey

Musik från gränstrakterna mellan Värmland och Brasilien fylld av lek, improvisation och sväng. Detta är musik som uppstår i nuet, men som samtidigt är frukten av tjugofem års tätt samspel. Essensen kanske handlar om det gemensamma i vitt skilda traditioner; musiken som ett tillstånd, en närvaro. Mats och Tina möttes på det sena 80-talets folkmusikscen, och hittade varandra musikaliskt i ett gemensamt temperament och en lekfullhet. De har också uppskattat duoformatets möjlighet till stor musikalisk frihet och spontanitet.2004 släppte de sin cd »Vägen in«. Till hösten börjar arbetet med ett nytt album som kommer 2015.

Mats Edén: fioler och dragspel

Tina Quartey: slagverk

Youtube

Backafestivalens egna Poetry Slam

 
Nu är det dags att kora Österlens bästa estradpoet. I år går Backafestivalens första Poetry-slam av stapeln. Upp till åtta poeter kommer att äntra scenen och framföra två stycken egenskrivna alster. Därefter kommer två av dem att mötas i en rafflande finalduell där bara en kan stå som slutgiltig segrare.
Vill du vara med och tävla? Anmälan är gratis och först till kvarn gäller. Skicka ett mail med namn och telefonnummer till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  (vid mån av plats kommer även anmälningar att tas upp på plats).
Vill du vara med som åskådare?
Kom till caféscenen lördag 12 juli kl. 17.30
Må bästa diktare segra!
 
   

Rodjuret

Elever från utbildningen i Politisk scenkonst 
Politisk scenkonst Rodjuret

ALL THE TIME I WAS MAKING THIS I WAS THINKING OF YOU

Av och med: Tora Botwid, Moa Hjärtström, Eddie Mio Larson, Oskar Samson Gudmundsson och Julia Wedberg Mentor; Farnaz Arbabi

När kände du dig svag senast? Beskriv den situationen. Vilken låt skulle du vilja framföra om du bara fick välja en? Och till vem skulle den rikta sig? Sjung den. Var gärna känslosam, men glöm inte att lyssna. När blir svaghet styrka och vem får vara svag?

I arbetet inför ALL THE TIME I WAS MAKING THIS I WAS THINKING OF YOU har scenkonstgruppen Rodjuret tillsammans med många modiga människor dykt ner i sina och varandras svagheter genom intervjuer, diskussioner och frågeformulär. Rodjuret bjuder in er till ett vänligt rum, en show och ett häng. Vi lovar att inte dra upp någon på scenen om ni lovar oss att släppa era styrkor för en stund.

   

Sago-Sara

sagosara press 01

Sagan om de tre svanarna

Sagan om de tre svanarna handlar om en far med tre söner som har en åker. Varje natt förstörs vetet på åkern och sönerna får i uppdrag att en och en vakta åkern på natten. Första natten när den äldste sonen ska vakta hör han plötsligt ett väldigt sus i luften som av stora fåglar och blir så rädd att han slänger matsäcken på ryggen och rusar hem. Detsamma händer när den mellersta sonen ska vakta. Men när den yngste sonen – Askepott – ska vakta och hör suset i luften blir han inte rädd utan gömmer sig och får syn på tre svanar som sänker sig ner på åkern. Just som de tar mark förvandlas de till tre flickor och börjar dansa över åkern. Det visar sig att de är prinsessor som för många år sen blev förtrollade av en häxa. Ska Askepott lyckas rädda dem från att bli bortgifta med ett elakt troll?

Med härlig folkmusik för Sago-Sara in publiken i sagolandet med förtrollade prinsessor och slott som vaktas av lejon. Märkliga händelser och lärorik logik är ett kännetecken för våra gamla folksagor. Bilder tar form i sinnet och fantasin motioneras.

Medverkande: Sara Tufvesson, Riksspelman.

Sagan om de tre svanarna är upptecknad av Eva Wigström.


 Youtube

SallySwag

Sallyswag

Sallyswag är ett nytt, ungt och utmanande världsmusikband med ös, artisteri och attityd!

Under Folk- och världsmusikgalan i Umeå 2014 var jämställdhet ett av flera teman. Inför galan valde arrangörerna att erbjuda repetitionstid, arvoden och speltid på galan åt ett nystartat världsmusikband med enbart kvinnliga medlemmar – och efterlyste förslag på nya konstellationer. I konkurrens med 24 andra grupper vann Erika Risingers Sallyswag juryns gillande.  Riksspelmannen Erika Risinger letade upp de coolaste och bästa folkmusikerna hon kunde komma på, och formade sitt drömband. Resultatet blev niomannabandet Sallyswag, som hade premiär på Folk- och världsmusikgalan i februari. Här har Erika Risinger plockat ihop en bukett kollegor med bakgrund i olika kulturer och musikgenrer och sammanfört dem till något alldeles nytt. 
Med skickliga musiker med rötter i dance hall, rap, afro,¨balkan och svensk folkmusik och med nyskrivna texter på svenska skapar Sallyswag en vital och angelägen musik som fyller ett stort hål i svenskt musikliv. Här får du höra folkmusik från när och fjärran, spelad av ett nytt, ungt och utmanande världsmusikband med ös, artisteri och attityd – eller som Erika Risinger själv beskriver det – ett svinfett sprillans nytt partyband! 


SALLYSWAG ÄR:
Sanna Eriksson, sång
Aurelia Dey, sång
Erika Risinger, fiol
Ebba Wigren, trumset
Nadia Hamouchi, trumpet
Anna Malmström, klarinett, basklarinett
Paulina Moberg, trombon
Nadina Pundins, elbas
Susanna Risberg, elgitarr

 Facebook  Youtube  Webblänk

Sambalelé

sambalele webb

 
Med musik och dans från Latinamerika.
Sambalelé, som är namnet på en flicka från Brasilien, är ett program för barn där
både musik, sång, dans och rörelser ingår och där barnen får mycket plats att själva delta. Till medryckande musik och enkla steg får Marco Rios och Ruth Safira snabbt med publiken i sång och dans.
Marco och Ruth bjuder på samba från Brasilien, cumbia från Colombia, huayno från
Peru, cha-cha från Kuba och mycket mera. Sångerna är på svenska med några inslag av portugisiska och spanska.I de flesta länder i Latinamerika hör musik och dans ihop och sprids till alla åldrar på fester och högtider av olika slag.
Medverkande: Marco Rios – värmlänning från Peru (sångare och musiker) och Ruth
Safira – med rötter från Brasilien (sångare och dansare).

 

Sousou och Maher Cissoko

sousou och maherDen skånsk-senegalesiska succéduon Sousou & Maher Cissoko är ett av Sveriges mest uppmärksammade världsmusikband som bland annat turnerar i Östafrika, USA, Asien och i flertalet länder i Europa. Båda växte upp i musikerfamiljer och det var intresset för det västafrikanska stränginstrumentet kora som förde dem samman. Deras musik tar avstamp i trubadurkulturen som koran är del av och en viktig riktlinje för den är att musikarvet bevaras genom att det ständigt hittar nya vägar. I Sousou & Maher Cissokos tolkning innebär det att magnifikt koraspel och själfull sång kombineras med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, mbalax, folk, soul och blues. 

På det tredje albumet Africa Moo Baalu (”Afrikas stora ledare”) som släpptes i våras är tilltalet mer intimt än tidigare. I linje med arvet från Mahers familj av västafrikanska historieberättare bär sångerna ett viktigt socialt budskap om att finna gemenskap istället för att skapa gränser mellan människor och länder, något som ytterligare understryks av att paret sjunger på fem olika språk. Sousou & Maher Cissokos musik är lika gränsöverskridande som det liv de tillsammans lever; ständigt i rörelse och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

”Det är inte ett möte mellan senegalesisk och svensk folkmusik. Vi arbetar för att skapa och utveckla våra egna uttryck och finna våra röster. Tiderna förändras och vi lever i en global värld där allt är sammankopplat”, säger Sousou Cissoko.

Såväl SVT som SR har gjort dokumentärer om Sousou & Maher Cissoko och när Youssou Ndour tog emot Polarpriset förra året framförde de tillsammans med Timbuktu två av den senegalesiska världsstjärnans låtar.

 

FacebookSpotifyTwitterYoutube Webblänk

Tant Parant 

tantparant

Tradition möter innovation och med avstamp i den svenska folkmusiken finner Tant Parant nya vägar. Med rötter i allt från östeuropeisk och kubansk musik till jazz och klassiskt flätas strukturerade och utarbetade arrangemang ihop med öppen improvisation. Traditionerna flyter ihop och den svenska låtskatten placeras i ett gränsland där fokus ligger på det ickeverbala berättandet. Med saxofonen, pianot och dragspelet som verktyg berättar Tant Parant vemodiga och hoppfulla sagor, svenska låtar från en svunnen tid fast med nya perspektiv.

 

Tant Parant består av:

Hilda Ekstedt - Saxofon
Emma Engström - Piano 
Hugo Gerdmar - Dragspel

 

  

Soundcloud: https://soundcloud.com/tantparant

 
 

The Bandettes

about1024

The Bandettes is a Swedish band consisting of Anna, Hannah, Kajsa and Emeli formed in 2011, playing Pop/Americana-music with a smell of sunshine, a shimmer of northern lights and a sense of humour. Take me home, released August 25th 2013, is The Bandettes debut album and their first journey together. It is inspired by the old trains steady rhythm and the landscape passing by outside the window. It's an album of contradictions, playful but serious, with warm vocal harmonies but recorded in the cold Nordic winter, and it's influenced by the fight between the feeling of freedom while travelling and the feeling of homesickness. The album was recorded in the south Swedish countryside in the winter of 2012, and while recording the summer sounding songs the band was literally snowed in.


The first single, The Beard Song, from the debut album was first recorded as a demo in Nashville, where the singer/guitarplayer Anna travelled a few years ago searching for new inspiration. When she got home and reunited with her childhood friend Hannah (with whom she had been busking with back in their teens), the pieces of the puzzle started to come together. The last two parts were Kajsa and Emeli, who brought the jazzinfluences to the Americana/Pop-sound, and made the band complete. In order to keep the creative control, the band members have been co-producers on the album, which is released on their own label Take me home Productions.

The Bandettes has been called one of Swedens most promising new bands, and when the video to The Beard Song was released, it was quickly spread all over the world. It was within a week seen by people in 70 different countries, shared hundreds of times in the social media, and has now been played in Swedish and German radio, and acknowledged by blogs and papers. The Bandettes seem to be on the right track – who knows where their journey will take them next?

 

 

Tina Quartey

 Tina Quartey»From the great above she opened her ear to the great below…«

Vågar vi möta, omfamna och uttrycka den feminina kraften? Eller fortsätter vi attförtrycka,anpassa och snyggt förpacka den…

Slagverkspersformance med inspiration från den brasilianska capoeiramusikenoch den afokubanska, rituella trummusiken. Musik som vuxit fram genom århundraden, i direktkontakt med den andliga dimensionen.

 

 

 

 

 

Tina Quartey,solo percussion; congas från Cuba/New York, berimbau från Brasilien, shekeré från Kuba, klangskålar och klockor från Tibet och Indien.

 

Tranotra

Tranotra-2 kopiaTranotra

- är ett musikaliskt möte mellan musiker från Sverige, Norge och Danmark; en krock mellan fyra viljor, var och en med en tydlig röst. Dansmusik möter minimalism, tight unisonspel kontrasteras med komplexa stämmor och arrangemang. Fioler, accordeon och klarinetter förenas i sökandet efter en musik som är såväl utmanande som inkännande för lyssnaren. 
Resultatet är expressivt, med en distinkt nordisk klangfärg, som aldrig lämnar publiken oberörd. Gruppens musik inspireras av allt från dammiga notböcker och modernistiska romaner till TV-spelsmusik och traditionell dans. På senare tid har utvecklingen också gått mer mot improvisation och kollektivt komponerande.

 



Tranotra är:

Larisa Ljungkrona (SE): accordeon
Olaug Furusæter (NO): fiol
Benjamin Bech (DK): klarinett & basklarinett
Sven Midgren (SE): fiol & altfiol

 

Yölariis

yölariis1

YÖLARiiS är ett folkmusikaliskt projekt med avstamp vid sjön i den blekingska byn Spinkamåla där bröderna Dan Svensson (percussion, melodeon, cittern, sång) och Per Knagg (bas, sång) vuxit upp. Där har isen sjungit om vintrarna och därifrån har musiken burit dem ut i världen. I denna konstellation möter de Anna Elwing (sång, fiol, singing bowl) och Jens Ulvsand (bouzuki, sång) - två välkända folkmusikprofiler i Norden.

 

Anna Elwing – sångerska och fiolspelman som kanske är mest känd i Sverige för sin medverkan i det kritikerrosade bandet Alwa som släppte sin bejublade platta  ”Alwa” 2002. I Tyskland är Anna mer bekant som en av fem i den skånska folkmusikgruppen Plommon som turnerade regelbundet i Europa under många år. På senare år har Anna intresserat sej för mantrasång framförallt från kundaliniyoga traditionen. Att sjunga för att utvecklas och beröra på alla plan är hennes starkaste drivkraft!

Dan Svensson är multiinstrumentalisten med grund i slagverk och sång som ständigt söker nya musikaliska världar att befinna sig i. Världar fulla av människor som är fulla av känslor och upplevelser som smittar av sig och gör livet rikt! Utöver Yölariis spelar han även i Alla Fagra, ODE, Tarabband mm.
"Jag tror det finns musik till varje känsla, men också känslor till all musik. Och det blir lätt så att jag spenderar nästan all min vakna tid åt att undersöka olika känslolägen kopplat till musik. Detta genom att spela många olika genrer, olika instrument och i olika konstellationer. Mitt musicerande är inte knutet till ett instrument. Allt är instrument om det behövs."

Jens Ulvsand – bouzouki och gitarrspeleman och sångare som varit på den skandinaviska folkmusikscenen sedan mitten av 90-talet . Jens har spelat i band som Avadå, Trio Mio, Willie MBuende band Færd m fl och har vid sidan om turnerandet (Europa, Australien, Nya Zealand och USA) spelat in ett tjugotal skivor i folk/world genren. Jens arbetar också mycket med att för musiken vidare i undervisning på folkmusikutbildningar (Malmö musikhögskola, Odense Musikkonservatorium, Skurups folkhögskola ), workshops och kurser och kärnan i detta är alltid svänget. ”Önskar att det var jag som sagt : It dont mean a thing if it aint got that swing”.

Per Knagg - "Uppvuxen vid en insjö med isens sång om vintrarna, blir jag påmind om de stora naturkrafter jag inte kan rå över. Precis som musiken. Men jag försöker vara en del av den." Per Knagg spelar akustisk sexsträngad bas, akustisk bas med stråke, bandlös bas och sjunger i Yölariis. Han är också medlem i bandet Alla Fagra