232 strängar & flera toner

232strangar

Egenskriven och traditionell folkmusik

Vi tar er med på en resa från Värmlands finnskogar ner till de öppna slätterna i Skåne, där pianots klangfärger vävs ihop med fiolens snirkliga stämmor och skapar en annorlunda och spännande form av folkmusiken idag. 

Frida Höfling, fiol.
Emma Engström, piano. 

YoutubeFacebook     Lyssna på soundcloud

Anton Höber

Anton Höber


En av årets individuella finalister i poetry slam-sm som alltid lyckas fånga någon av baksidorna i dagens arbetslinjes Sverige med flytande roliga rim på en insjö av lätt svallande tårar.


Med i Poesi-krypto.

 

 

Bellaroush

l 9313552b52154fc6a55ce47879ef8e60

Bellaroush spelar reggae influerad av soul, hip hop, roots och rock. Med hjälp av en pumpande bas, familjär värme, energi och en ohämmad kärlek för stämsång delar Bellaroush med sig av sånger om rädslor, frihet, spöken, solidaritet, jordens undergång och revolution.

Annelie Johansson    – Drums
David Frid Alerås        – Keyboards & Vocals
Johan Karlberg           – Bass guitar
Magnus Hagström      – Vocals & Guitars
Maja Fredriksson        – Trombone & Vocals
Moa Jonsson Länne  – Vocals & Keyboards
Oskar Falk                    – Guitars & Vocals

FacebookSpotifyYoutube     Webblänk

Bessman

Bessman

Bessman uppstod ur fyra folksångerskors önskan att skapa sång på ett dynamiskt sätt. Med avstamp i vår lokala folkliga sångtradition, och med förkärlek för berättande visor, ville vi utforska våra rösters uttrycksmöjligheter. Ett arrangemang är aldrig färdigt; en visa förändras varje ny gång vi sjunger den, oavsett om det är under ett rep eller på en konsert.

 

Bessman fokuserar på rösternas förhållande till varandra och strävar efter att hitta klanger som växer. Vilken estetik som fungerar framförhandlas med publiken vid varje konsert. Vi söker det som känns skönt och rätt i sammanhanget och i tillfället. 

FacebookSpotifyTwitterYoutube    Webblänk

 

Cikada

cikada

Cikadas musik skapas ur allt som influerar, men är långt bort från alla kända koncept. Bandet är inte någonting statiskt, det är i ständig förändring precis som allt som lever. Trots den breda inspirationen  rör sig musiken runt en stark kärna, ett tema som är återkommande. Det är där den monotona rytmen nästlar sig in i melodierna och tvärt om medan sången svävar på musikens uppåtvindar. Det skapas låtar med texter på svenska och engelska som petar på det innersta och låtar där musiken tar över ordet helt och hållet. Cikada är bandet men det är också den envetna syrsan som binder samman gemenskapen mellan bandmedlemmarna.

Samuel Zetterholm - sång, gitarr
Holme Thorstensen - piano, bas
Mikel Thorstensen - piano, bas
Fredrik Blomqvist - gitarr
Nils Lindblad - percussion
Gustav Nordström - gitarr
Herman Hagelbäck - trummor

 

Cure-a-phobia

Cure-a-Phobia

Stämningsfullt, naket, uttrycksfullt, galet och vackert.

Cure-a-Phobia är en egensinnig och nyfiken kvartett som utmanar sina rädslor med musik och oljud som underhåller och berör. En förvirrad minicirkus med clownskräck som vill få dig att öppna ditt sinne, tänka efter, känna glädje, bli förvånad, förvirrad, inspirerad eller bara njuta av något vackert.

Musiken, komponerad av Jenny Nilsson, följer inga skrivna regler och måsten. Den håller sig sällan till en specifik tonart eller taktart men är ändå rytmisk och på något sätt logisk. Texterna är rörande, komiska eller ifrågasättande och inbjuder till personliga tolkningar.

Jenny Nilsson: Sång
Fanny Gunnarsson: Piano, dragspel & sång
Daniel Hanson: Basklarinett & tvärflöjt m.m.
Elina Nygren: Viola & såg

FacebookSpotify     Webblänk

De kommunala spökvaktmästarna

spökvaktmästarna

Vi tar er oro på allvarl

Har melodier kommit bort eller bokstäver bytt plats? Har pennor börjat försvinna? Ring oss! För när något ändras eller byggs om hänger glada skratt och melodier kvar som spöken i väggar och tak. De vill vara kvar och ha det precis som förut. Med musik och sång letar vi rätt på spökena, mäter och lyssnar, smyger och jagar. Till slut i en dans tillsammans med alla barn, lyckas vi med att fånga in ett spöke.


Medverkande: folkmusikerna Fredrik Bengtsson (kontrabas, cittern) och Jonas Åkerlund (fiol, durspel, säckpipa).

 

     Webblänk

Elena Alexandrova

ElenaAlexandrova

 

Elena Alexandrova , 2012 års kulturpristagare i Ystad ger ett smakprov av
" Finurliga Misses berättelse under den stora boken".

Fritt efter Alexander Pusjkin.

Flocken

Flocken

Flocken träffades på Högskolan för scen och musik under våren 2011. Nu känner sig bandet mer redo än någonsin förr, och är i full fart med att visa upp sin musik för omvärlden! Flocken har en fot i improvisationsmusiken och en i världsmusiken med influenser från både Östeuropa, Balkan och Norden. Om man nån gång går på en spelning med Flocken, ja då utlovas svängiga grooves, roliga melodier, gastkramande solon och en massa energi och spelglädje! Djur är något alla i Flocken gillar, så därför frestar vi gärna med låttitlar som Plattfisken, Myggan, Svälta räv och Kamelen. 

Ida Gillner - Sopransaxofon
Malin Wättring - Tenorsaxofon
Fredrik Brändström - Piano, Dragspel, Pianet
Donovan von Martens - Kontrabas
Anna Lund - Trummor

TwitterYoutube  Webblänk

Fridens Liljor

Fridens liljor

Repertoaren består av medeltida ballader, råbarkade sjömanslåtar, kluriga kärleksvisor och dansmelodier och är främst hämtad från personliga möten med äldre sångare, arkivinspelningar eller gamla uppteckningar och sedan bearbetad av Rasmus och Kristin. Arrangemangen bygger på mikrovariation i stunden och är därför väldigt flexibla, i god folkmusikalisk stil. Inspirationen hämtas från äldre sångare och berättare, arkivinspelningar, gamla sägner, det senaste inom folkmusikforskningen och youtube-klipp med diverse rock’n’roll-hjältar (från stora scener och köks-hjältar). Rasmus och Kristin letar olika klangbilder och spetsar historierna genom att stämma om instrumenten, leka med ordens uttal och undersöka möjligheterna att variera intonationen. Tillsammans har de hunnit med att uppträda i såväl Estland och Polen som Sverige. 

Rasmus Krohn - guitars, mandolin, vocals 
Kristin Borgehed - vocals, double bass

Foto: Magni Borgehed   FacebookYoutube

Jenny Almsenius

jenny almsenius

 

”Festivalbesökarna är bara att gratulera. En stund med en av Sveriges bästa unga vissångerskor kan bli magiskt. Behöver ni fler bevis så gå in på hennes hemsida och lyssna på Handen där hjärtat är.” Helsingborgs Dagblad

 

Sångerskan och munspelerskan Jenny Almsenius har turnerat ofta och mycket de senaste åren och gjort sig ett namn på vis- och bluesscenerna i både Sverige och Norge. För sin starka scennärvaro, klara röst och personliga låttexter har Jenny mottagit stående ovationer på bland annat Visfestivalen i Västervik, Cornelisdagen och Göteborgs Kulturkalas och hon lovordas av kritikerna allt sedan starten 2006. Tillsammans med sina musiker bjuder hon på medryckande konserter som når ut över scenkanten och berör. 2011 släpptes det kritikerrosade debutalbumet ”Sånt som brinner” vilket gav ett år fyllt av spelningar, TV-debut, livekonserter i Sveriges Radio och ett STIM-stipendium. För närvarande skriver Jenny låtar till sitt kommande album och fortsätter turnera.

 

 Facebook      Webblänk

José Perelanga

Jose 1 300 300En röst utan motstycke. José med sina rötter i Kongo har turnérar med stora artister i Europa. Nu bosatt i Malmö kommer José till Backafestivalen med sitt band och framför material från sin kommande skiva. En artist med stort hjärta och kännsla för musiken. Han är en artist vi kommer se på det största scenerna i framtiden. I Kongo är José främst känd som medlem i gruppen Zaiko langa langa, en av de mest kända och framgångsrika kongolesiska grupperna.

 

Karen Mukupa och Wadudu

mukupa stor

 

Danskt gästspel.

 

Karen Mukupa berättar, ackompan­jerad av musiker, historier från varma länder. Tillsammans med musiken kopplas berättelserna samman och de sjungs tillsammans med publiken. Berättelserna har Karen bland annat hämtat från sin barndom i Tanzania, hennes mormor i Zambia och från sina många resor som vuxen. T.ex sägnen om Curupia, djungelns ande, om en pojke med grön hud och eld i håret. Wadudu betyder för övrigt insekter på swahili.

 

     Webblänk

Kollaborativet

kollaborativet

Kollaborativet är en scenkonstgrupp som arbetar i gränssnittet mellan dans, performance och teater. Gruppen har sin bas i Skåne och består av Ellen Spens, Lisbeth Hagerman, Charlotte Elm Ravn och producenten Petra Kuritzén. 

Föreställningen Expedition:Frihet skapas speciellt till Backafestivalen 2013 och vänder sig till besökare i alla åldrar. Föreställningen tar sin utgångspunkt i begreppet frihet och kommer att baseras på rörelser och oartikulerade ljud. Sommaren 2012 gjorde gruppen föreställningen Borttappad, också den speciellt för Backafestivalen i Baskemölla. Det var en collageartad föreställning om att vara på fel plats, i fel kläder m.m. Om att känna sig borta, fast man är ”rätt” och letar effter ... ja vad?


Kollaborativet bildades i samband med uppdraget att göra ett scenkonstverk till den italienska konstnären Michele Iodices stora fågelbo i projektet Fågelbo för fred, i Brantevik sommaren 2011. Fågelboprojektet, som verket kom att kallas, kretsade kring mötet mellan natur och kultur samt begreppet hem och framfördes sedan även vid två tillfällen i Mandelmanns Trädgårdar i Rörum. Klipp från verket kan ses här:   

Youtube  

Kollaborativet är en icke-hierarkiskt organiserad grupp som gärna samarbetar med andra konstnärer och verksamheter.

Kollaborativet arbetar i en postdramatisk tradition, där det teatrala uttrycket är frigjort från en dramatiskt linjär berättelse, där alla scenkonstens element har samma konstnärliga värde.

Kollaborativet är intresserade av att undersöka människors relation till rum, objekt, varandra och sig själva.



Medverkande:

Lisbeth Hagerman

Ellen Spens

Charlotte Elm Ravn

Kolonien

Kolonien-1

Kolonien var från första början en gitarrduo under namnet Clockwise, som snart blev till en trio då Mischa och hans slagverk hängde på. År 2009 tillkom Anna med sin fiol och bandet hittade sin slutgiltiga form.
Kolonien delar ett starkt politiskt intresse och från starten var låtarnas främsta fokus sångtexter med budskap gällande de allt mer aktuella miljöfrågorna. Musiken har utvecklats och idag lägger gruppen större vikt vid själva musiken. Sångtexterna har fått ett bredare perspektiv, fortfarande ofta med politiska budskap, men också tankar om sökande, livet och hur vi lever det.
Hösten 2011 fick Kolonien (Clockwise) första pris i folkmusiktävlingen ”Årets Unga Folkmusikband” och har därmed gjort sig ett namn på den svenska folkmusikscenen som ett av de mer framstående unga banden idag. 

Anna Möller
Erik Rask
Arvid Rask
Mischa Grind

FacebookSpotifyYoutube        Webblänk
 

KROG

krogkrona


Vi är KROG. Vi är en ceremoni och en hymn. Vi är ett klockspel i ett torn av trumslag.

Orkestrala klanger gjuts ihop med modern pop som tillsammans formar den melankolifyllda berättelsen som är KROG

FacebookTwitterSpotifyYoutube    Webblänk

Lovisa Eklund

Lovisa Eklund-1

 

Med böcker som "Skicka osten, jag har faktiskt cancer" och "Det här är ett CV" utgivna, och mängder av liveuppträdanden avdammade kommer Lovisa tillbaka till Backa för andra gången.

 

Med i Poesi-krypto.

 
 
  foto: Oskar Hanska

Majken Tajken

MajkenMajken Tajken är ett band som bygger på sväng och gott humör! Oavsett om det är reggae, ska, pop, funk eller hiphop är det viktigaste är glädjen och festen alltid är närvarande. På svenska och engelska framförs djupa texter på ett sätt som ingen kan stå still till!

FacebookSpotifyYoutube  MySpace

Maria Maunsbach och Karin Palmqvist

Karin Palmqvist och Maria Maunsbach


Utgör halva det Malmölag som tog silver i årets SM i poetry slam. Deras texter är som små människor vikta ut och in. Människor som antingen sitter stilla på badrummet och försöker se ögonblicket när den ena huden knottras, eller som springer omkring i vardagsrummet och ropar "det finns något stort, och det kallas livet".


Med i Poesi-krypto.

 

 

Skolkis

skolkisWith intricate harmonies and captivating rhythms, Skolkis brings traditional Nordic folk music to life. Skolkis  plays for dances, weddings, concerts, parties and other events with repertoire that includes traditional tunes from  Sweden and Norway, as well as new compositions.

 Skolkis: noun (Swedish, slang) A person who skips out on responsibilities, a truant.

  Webblänk

Teater Nu

teater nu

- En improvisationsföreställning

Vad drömde du inatt?
Ta del av drömmens fantastiska värld med hjälp av Teater Nu, vi spelar upp dina drömmar direkt på scenen! 
Varje människa bär på en unik drömvärld och att få ta del av den i form av berättande är en mycket berikande upplevelse. Tänk på vilken rikedom varje människa besitter i formav drömmar, Drömimpro är en bra metod för att ta hand om den rikedomen.

 

 

     Webblänk

White Trash Family

White trash family

White Trash Family är en sjumannaorkester med rötter från vår bistra granne i öst. Bandet som med punkig attityd och hysterisk glädje spelar musik med ryska förtecken. I sättningen finner vi, förutom Sergeys grusiga stämma, dragspel, fiol, bas, gitarr, trumpet, saxofon och trummor.

Det hela startade när Sergey och hans vapendragare emigrerade till Sverige för att söka lyckan. Det dröjde inte länge förrän de insåg att de inte skulle hitta den. Utmattade och panka hamnade de till slut på skånsk mark, där de tillsammans med några galna lokalinvånare bestämde sig för att göra det bästa av situationen – hissa den röda trasan och slå ett slag för det ryska kulturarvet. 

Med en doft av starksprit och harts framför White Trash Family sin dansanta dragspelspunk.

 
Sergey Vasiliev - sång, dragspel
Mimi Terris - sång, trumpet
Elin Andersson - fiol
Annika Sylwan - saxofon
Erik Lundahl - bas
Andreas Wiberg - gitarr
Mathias Pettersson - trummor

FacebookSpotifyYoutube     Webblänk

Wintergatan

imageVi är extremt stolta över att kunna presentera Wintergatan på Backafestivalen 2013.

Wintergatan är fortsättningen på det musikaliska äventyr Martin Molin gav sig ut på med det hyllade och flerfaldigt Grammisnominerade Detektivbyrån (vi minns med glädje Detektivbyråns uppskattade koknsert på festivalen för några år sedan). Med David Zandén, Evelina Hägglund och Marcus Sjöberg har Martin Molin skapat ännu en ny musikalisk värld.

Evelina Hägglund

Martin Molin

Marcus Sjöberg

David Zandén

FacebookSpotifyTwitterYoutubeYoutube      Webblänk

Your Saviours

Your Saviours

Your Saviours bildades under våren 2012 av Anna Karlsson Wede och Linnéa Hallin. Duon fann varandra när de upptäckte sin gemensamma kärlek och fascination för amerikansk Old Time-musik och traditionella murder ballads. Under en tre månaders resa liftandes genom USA samlade Anna och Linnéa på sig traditionella folksånger, dansade squaredance och plockade upp banjon och fiolen. De återvände till Sverige med historier fyllda av passion, längtan och död. Duon spelade in och framförde dessa låtskatter, men påbörjade också skrivandet av sin egen musik som Your Saviours och i början av 2013 släpptes första singeln. Nu jobbar de på att slutföra sitt debutalbum som släpps i mitten på oktober 2013.

Linnéa Hallin
Anna Karlsson Wede 

Facebook Webblänk